GIO 2016

De Dutch Design Week was in 2016 opnieuw het hoofdpodium van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp. Het was een speciale – want dertigste – editie. Bij dit feit werd stilgestaan door een aantal betrokkenen van het eerste uur op het podium herinnering te laten ophalen aan de eerste edities. Vervolgens werden in het ABN AMRO House tijdens de wervelende dinnershow achtereenvolgens alle erkende producten gepresenteerd en vervolgens door de jury de Special Award for Excellence bekendgemaakt en uitgereikt. Voorafgaande aan de uitreiking werd de tentoonstelling in het Klokgebouw bezocht.

De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2016

Erkende producten voldoen aan professionele ontwerpmaatstaven: het product doet waarvoor het is bedoeld (technische functionaliteit), is gemakkelijk en veilig in het gebruik (ergonomie), het onderscheidt zich van andere producten (originaliteit), ziet er goed uit (vormgeving) en betoont respect aan mens en haar omgeving (respect). Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp versterkt de geloofwaardigheid, vergroot de bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt. Alle erkende producten worden opgenomen in een catalogus die bij de tentoonstelling wordt ingezet als toelichting.

De Special Awards for Excellence 2016

De Erkenningen zijn een middel, geen doel. Een middel om het belang van goed design breed onder de aandacht te brengen. De jury baseert haar oordeel op een vijftal criteria. Op elk van deze criteria wordt ook een ‘beste’ product uitgereikt. Aan de hand van deze Special Awards for Excellence wordt duidelijk wat verstaan wordt onder ‘Goed Ontwerp’.

Ieder jaar worden er zogenaamde ‘Special Award for Excellences’ uitgereikt. Dat zijn producten die zich volgens de jury op een of meerdere van de beoordelingscriteria in bijzonder mate hebben onderscheiden. In 2016 waren dat:

  • Special Award Vormgeving: Ahrend Balance
  • Special Award Ergonomie: Combihandel: GVG Oliehandel ontwerpen door Steketee Design
  • Special Award Functionaliteit: Streetplug ontworpen door Spark design & innovation
  • Special Award Orginaliteit: De Hydro Trike van Vervaet ontworpen door Steketee Design
  • Special Award Respect: Puk2 met ibeacon van Ahrend

De Jury

  • prof Wim Poelman
  • Andre Rotte
  • Suzanna Skalska
  • dr Jan Carel Diehl
  • Indre Kalinauskaite

Een terugblik: ioN Erkenningen

De in Rotterdam gevesigde Stichting ioN (industrieel ontwerpen Nederland) nodigde in 1986 de Nederlandse designwereld uit voor deelname aan de ioN Erkenningen. Dit keurmerk had, overigens net als eerder in Duitsland de Red Dot en iF Award, tot doel om enerzijds het Nederlandse bedrijfsleven van een referentie te voorzien en anderzijds de promotie van industrieel ontwerpen te ondersteunen. De tentoonstelling die was gekoppeld aan de Efficiency Beurs en opgesteld stond in de passage van Rai was meteen een enorm succes.